zehir saçıyor: DNA'ya zarar veriyor, vücudu iltihaplandırıyor,

GÜNCEL - 27-10-2022 13:26 691 kez okundu.

zehir saçıyor: DNA'ya zarar veriyor, vücudu iltihaplandırıyor,

Vücudu iltihaplandıran besinler DNA’ya zarar sunarak, insülin direncini artırabilir. Bu ilerlemeler hastalık tehlikesini de yanında getiriyor. Şekerli yiyecekler karaciğerinizdeki yağ asitlerinin üretimini uyararak iltihabı tetikleyebilir. Beslenme tercihlerinizi gözden geçirerek şeker, işlenmiş ve kızarmış yiyecekleri hayatınızdan çıkararak sağlığınızı denetim altına alabilirsiniz.Beslenme rutininiz sağlığınızı direk  etkiliyor. Yediğiniz sıhhatsız yiyecekler süreğen iltihaplanma tehlikesini artırabilir. Şeker, işlenmiş et ve kızarmış besinlerin bütünü vücudunuzda iltihaplanmaya namacıyla olabilir. Bu yiyecekleri sınırlamak, iltihabı azaltmaya ve süreğen hastalık tehlikesinizi azaltmaya yardımcı olabilir.
 iStock-185123377 

Enflamasyon mühim bir sıhhat problemidir ve diyetinizin bedeninizdeki iltihaplanma seviyeleri üstünde büyük etkileri olabilir. Şeker, paketlenmiş atıştırmalıklar ve kırmızı et gibi yiyeceklerden kaçınmak, iltihabı denetim etmenize ve kalp hastalığı gibi süreğen hastalık tehlikesinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

İLTİHAP NEDİR?
Vücudunuz hastalıklarla savaşmak ve yaralanmaları tedavi etmek amacıyla iltihabı kullanır. Fakat süreğen, uzun süreli iltihaplanma tehlikeli olabilir ve alttaki hastalıklara katkıda bulunabilir:

Hücre DNA'sına zarar sunarak kansere yol açabilir.
İnsülin direncini arttırır, bu da diyabete namacıyla olabilir.
Kronik artrite yol açabilen mafsal ağrısına namacıyla olur.
Arterlerdeki plakların büyümesini teşvik eder ve kalp hastalığına namacıyla olabilen kan pıhtılarını tetikler.
ŞEKERLİ YİYECEKLER
Gazlı içecekler ve unlu mamuller gibi şeker seviyesi yüksek yiyecekler, iltihabı iki şekilde tetikleyebilir:

Şeker, karaciğerinizdeki yağ asitlerinin üretimini uyarır. Şekerli yiyecekler yemek vücudunuzun daha çok insülin üretmesine namacıyla olur. Yağ hücreleri bedende iltihaplanmaya yol açan kimyasallar üretebilir.

KIRMIZI VE İŞLENMİŞ ETLER
İşlenmiş etler, konserve, tuzlama, sigara içme ya da koruyucu kimyasallar mafsala yolu ile değiştirilmiş etlerdir. Şarküteri etleri, sosisli sandviç, kızarmış tavuk, kırmızı et gibi mamüller sağlığınızı olumsuz olarak etkileyebilir.
 iStock-185123377 

iStock-535786572

Hem işlenmiş hem de kırmızı etler doymuş yağda yüksek olma eğilimindedir. Çalışmalar, işlenmiş yağlı ve kırmızı et Yemenin kilo alımına ve iltihaplanmaya namacıyla olma ihtimalini meydana çıkardı.

BAZI YEMEKLİK YAĞLAR
Birçok süregelen pişirme yağı, omega-6 yağ asitleri adı verdiği bir tür yağ içerir. Omega-6 yağları çok kötü değildir. Vücudunuz bunları enerji ve normal büyüme amacıyla kullanır.

Fakat omega-6 yağları somon, uskumru ve keten tohumu gibi yiyeceklerden alabileceğiniz omega-3 yağları ile dikkatli bir dengede olması gerekir. Çok çok omega-6 yağı yerseniz, iltihaplanmayı tetikleyen bu dengeyi bozabilir.

Omega-6 yağları sahibi olan birtakım süregelen pişirme yağları şunlardır:

Mısır yağı
Kanola yağı
Ayçiçek yağı
Aspur yağı
Fıstık yağı
KIZARMIŞ YİYECEKLER
Tavuk kanadı, çörek ve patates kızartması gibi kızarmış yiyecekler, alttakiler de dahil olmak üzere detaylı namacıylalerle iltihaplanmanın en büyük suçlularıdır:

Kızarmış yiyecekler, yüksek seviyelerde omega-6 yağ asitlerine sahip olma eğilimindedir. Çoğunlukla trans yağlar içerirler. Bu bileşikler bedendeki iltihabı direk  uyarır.

RAFİNE KARBONHİDRATLAR
Rafine karbonhidratlar, bütün kepek, lif ve besinlerden ayrıştırılmış şekerler ve tahıllardır. Araştırmalar, rafine karbonhidratlarda yüksek bir diyetin iltihabı artırabileceğini ve bedende insülin direncini tetikleyebileceğini gösteriyor. Bu faktörler daha yüksek kalp hastalığı, obezite ve tip 2 diyabet riskine namacıyla olur.

Rafine karbonhidratlar alttaki gibi besinlerde bulunur:

Beyaz ekmek
Makarna
Pizza hamuru
Şekerli tahıllar
Beyaz pirinç
Beyaz un
Hamur işleri
GAZLI İÇECEKLER
Soda ve başka şekerli içecekler de iltihaplanmaya namacıyla olabilir. Şeker seviyesi yüksek içecekler, iltihaplanmaya namacıyla olabilir:

Fruktoz, glikoz ve sakaroz ile tatlandırılmış içecekler vücudunuzun şekeri nasıl metabolize ettiğini etkileyerek iltihaba yol açabilir.
 Kaynak. mynet.com 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
14 il için sarı ve turuncu uyarı! Kuvvetli fırtına ve sağanak geliyor

14 il için sarı ve turuncu uyarı! Kuvvetli fırtına ve sağanak geliyor

08-12-2023 - GÜNCEL

Banka Müdürü Seçil Erzan'a 600 bin dolar kaptıran Çorlu Belediyesi Zabıta Amiri görevden alındı

Banka Müdürü Seçil Erzan'a 600 bin dolar kaptıran Çorlu Belediyesi Zabıta Amiri görevden alındı

01-12-2023 - GÜNCEL