Artvin’de Çoruh Nehri üstüne inşa edilen Yusufeli Barajı’nda, 134,66 milyon metreküp su depolandı, su oranı 91 metreye ulaştı. Yol ve köprülerin dipte kaldığı ilçede, baraj suları eski yerleşim yerinden geride bıraktığımız viyadük ayaklarına dayandı, terk edilen binaların büyük alanı su altında kaldı.
Çoruh'un üstüne projelendirilip, esası 26 Şubat 2013'te atılan, 275 metre beden yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 5'inci en yüksek barajı Yusufeli Barajı ile Hidroelektrik Santrali (HES) inşası tamamlandı. 558 megavat kurulu gücüyle ülke ekonomisine senelik 5 milyar lira katkı sağlayacak projeyle bedensi, düşey ve yatay düzlemde kavisli şekilde geliştirilen dev bedennin gerisinde depolanan suyun potansiyel enerjisi, senelik ortalama 1 milyar 900 milyon kilovat saatlik elektrik enerjisine dönüştürülecek. 2,3 milyar metreküp su depolama hacmine sahip baraj, 29 Mayıs 2023'te elektrik üretimine geçecek.
1
BİNALARIN ÇOĞU SUYA GÖMÜLÜYOR
22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nda su yüksekliği 91 metreye, depolanan su miktarı 134,66 milyon metreküpe, su oranı 594,45 kotuna ulaştı. Yol ve köprülerin dipte kaldığı ilçede baraj suları, geri dönüşüm yıkımları süren terk edilmiş binaları geçip, ilçeden geride bıraktığımız yapımı süren viyadük ayaklarına da dayandı. Boşaltılan ilçede çoğu bina ve apartmanların ilk katlarının suyla kaplandığı gözlendi.
yusufeli-barajinda-su-oranı-91-metre-binalarin-bir-bolumu-gorunmez-oldu_2743_dhaphoto13
Su düzeyinin yükselmesi ile eski ilçe merkezi yolu kapatılıp, vasıta ve yaya girişine izin verilmiyor. Ekipler, su altında kalmayan birtakım noktalarda yıkım işlemlerini sürdürürken, vatandaşlar ise eski yerleşim yerinin su altında kalışını uzaktan izliyor. (DHA)
Yusufeli Barajı'nda binaların bir bölümü görünmez oldu