Dünya genelinde süper gıda olarak adlandırılan ballar ile alakalı çoğu doğru tanınan hatalı bilgi bulunuyor. Başlı başına mucize gibi olan bal ile alakalı meydana atılan söylentilerden biri şaşkınlık yarattı. Tek başına tüketildiği gibi sıcak su, bitki çayları, süt ve detaylı tatlılara eklenen balın sıcak yiyecek ve meşrubatlerle tesirleşime girdiğinde gıda değerinin düştüğü hem de zehirli olabileceği söyleniyor. Peki, sıcak balın zehirleme potansiyeli var mı?
Bal faydaları saymakla bitmeyen bir süper gıdadir. Tek başına tüketildiği gibi bilhassa kış aylarında sıcak meşrubatlere eklenerek tüketilir. Bal ile alakalı doğru tanınan çoğu hatalı bulunuyor. Bunlardan biri de balın sıcak su, süt ve bitki çayları ile tesirleşime geçtiğinde zararlı olabileceği belirtiliyor.
iStock-183354852
BALIN MUCİZESİ ISITILANA KADAR MI?
Mucize gıdalerden biri olarak adlandırılan bal, ısıtıldığında ya da sıcak meşrubat ve yiyeceklerle tesirleşime geçtiğinde tesirleri ne oluyor? Balın sıcakla ilişkisi çok yüksek sıcaklıkta ve uzun sürede olursa balı tesirler. Söylendiği gibi bu hal balı zehire dönüştürmez. Balın vitamin ve mineral değerlerinde düşüş yaşanır. Bunun amacıyla uzun pişirmeler ya da aşırı sıcaklıklar lüzumludir. Zaten bir insanın içebileceği bir içeçeğin kaynama noktasında bir sıcaklıkta olması beklenemez. Bu yüzden bitki çaylarınız demlendikten sonra onlara bir kaşık bal koymak ne bala zarar sunar nede bitki çayına.
iStock-915397996
TAHTA KAŞIK MI, METAL KAŞIK MI?
Bal ile alakalı başka bir efsane de bal tüketirken tahta kaşık kullanılması gerektiğidir. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, bal konusu ile alakalı çok çok “şehir efsanesi” bulunduğunu, örneğin, çaya bal konulduğunda balın bozulduğunun öne sürüldüğünü aktardı. Yaptıkları çalışma kapsamında farklı çaylar demlediklerini bildiren Yeşilada, elde ettikleri neticeleri şu şekilde anlattı:
iStock-1221869380
TAHTA KAŞIK MİKROBU ÜZERİNDE TUTAR!
“Sıcaklık 80 dereceye indiğinde içerisine bal koyduk ve balın antioksidan tesirlerini ölçtük. Bal konulunca, antioksidan tesirleri çok güçlü bulunduğunu herkezin bildiği yeşil çay, beyaz çayda bile tesir 4 misli artarken, ıhlamurun antioksidan tesirleri 58 misli yükseldi. ‘Bala metal kaşık koymayın’ deniliyor. Oysa tahta kaşık mikrobu üstünde tutar.
Tahta kaşık hava ile buluştuğunda mikroplar geliyor, sonra yine balın amacıylae koyduğunda bal enfekte edilir. Bal kontrolünde çelik kaşıklar kullanılır. Bir çalışmamızda kahveye de bal koyduk, bilhassa filtre kahvenin antioksidan tesirleri arttı.” Yeşilada, oluşturulan analizlere göre, insan yaşamı amacıyla lüzumlu olan, günlük alınması gereken aminoasitlerin hepsine sahip bulunduğu amacıyla bir insanın yalnızca arı poleni yiyerek sıhhatli yaşayabileceğini, arı poleninin balla karıştırılarak tüketilebileceğini söyledi.
Kaynak. mynet.com