EKONOMİ
Giriş Tarihi : 22-02-2023 14:18

Deprem, gıda fiyatlarını da vurdu!

Deprem, gıda fiyatlarını da vurdu!

Kahramanmaraş’ta ortaya gelen ve toplamda 10 ili etkileyen deprem ardındannda sera ve tarlalar hasar gördü. Ürün lojistiğinde yaşanan aksamaların etkisiyle İstanbul’da semt pazarlarında fiyatlar yukarıya fırladı. Esnaf, sebze fiyatlarında yüzde 150 artış olduğunu belirtti. Deprem ardından yaşanan ters göç nedeniyle ise önümüzdeki dönemde rekoltelerde azalma olabileceği ifade ediliyor.
Deprem, besin fiyatlarını da vurdu! Bir anda yüzde 150 zam: ‘Üç, beş gün sonra…’
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 şiddetinde yaşanan depremlerin ardındannda sebze fiyatları yükselişe geçti. Deprem ile eş güdümlü seralar hasar görürken, çiftçiler ise tarlalara giremedi. Deprem, etraf illeri de etkilerken yollarda yaşanan yoğunluk ise ürün tedariki olumsuz etkilendi. Maydanoz, dereotu, ıspanak, pırasa, beyaz lahana, roka gibi mamüllerin fazlası deprem bölgesinden gelirken, bu mamüllerde yüzde 150 seviyesinde artış oldu. Fiyat artışının 3-5 gün geçerli olduğunu bildiren hal esnafı, daha ardındannda ise fiyatların normal döndüğünü söyledi.

SEBZELERİN ÇOĞU DEPREM BÖLGESİNDEN GELİYOR
Hale gelen mamüllerin birfazlasınun deprem bölgesinden yaklaştığını bildiren hal esnafı Nurullah Dağıstanlı, “Bilhassa bu mevsimde maydanoz, dereotu, ıspanak, pırasa, beyaz lahana, roka gibi mamüllerin fazlası deprem bölgesinden geliyor. Afetten kaynaklı kimsenin bu mamülleri toplamaya vakit ve kuvveti olmadı, mamüllerde yüzde 150 seviyesinde artış oldu. Bu mamüllerin geneli Hatay, Adana gibi illerden geliyor. Biz ürün satarken zorlandık” dedi.

AW833219_02

“BİR DEMET MAYDANOZU 25 TL’YE SATIYORDUK”
Ürün azlığından kaynaklı bir demet maydanozu 25 TL’ye sattıklarını bildiren esnaf Dağıstanlı, “Şimdi ürün bolluğundan 5 TL’ye satıyoruz. Yollardan kaynaklı ürün gelebilecek illerden mamüller gelmedi. Bu hal ilk üç gün sürdü. Şimdi ise düzene girmeye başladı. İlerleyen günlerde yine çiftçiler mamülleri toplamaya başlayacaktır” şeklinde konuştu.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ REKOLTEDE GÖÇ BELİRLEYİCİ OLACAK
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı ise, "Fay hattının oluşturduğu kesitlerden ziyade bölge insanının göç etmesinden kaynaklı tarlalar ekilemez, dikilemez, ekim devresi içinde lüzumlu uygulamalar yapılamaz, ilaçlama, gübreleme, çapalama yapılamaz. Bunların yapılamamasından kaynaklı rekolte gerileyebilir” ifadelerini kullandı.

AdminAdmin